Boeing factory

Idag var ytterligare en flygrelaterad dag, när ”Future of flight”-utställningen skulle bevistas. Egentligen var ju målet att få genomföra Boeing factory tour, men den ingick liksom i priset av inträdet. Själva utställningen var ju rätt tam jämfört med gårdagens fantastiska besök på Museum of flight, men touren genom Boeings GIGANTISKA fabrik för sina större modeller (747, 767, 777 och 787) var väldigt intressant.

Det massiva komplexet är världens största fabrik sett till volym (13385378 m3) och spänner över 400000 m2, där man har byggt upp ett eget mindre samhälle med de flesta samhällsresurser. Man har ca 40000 personer anställda, vilket gör att man har folk mer eller mindre i skift dygnet runt. Allihop hade förvisso fått plats, utan problem, samtidigt. Men man fick (enligt egen utsago) bara ha ett visst antal personer på plats samtidigt, då trafiken skulle haverera om så pass många skulle till och från jobbet samtidigt. Kanske rimligt…

Att säga att man sprutar ut flygplan är kanske lite överdrivet, men med tanke på att ALLA flygplan är handbyggda måste man ändå säga att tempot är osannolikt högt. En 747 tar exempelvis 108 dagar att monteras ihop från scratch, och tittar vi på de mindre varianterna levererar man exempelvis 3 stycken 737 per dag! Man hade ökat produktionen av 777 och 787 rejält genom att låta Toyota tillverka ett ”löpande-band-system” där jiggarna som flygplanen monteras ihop i, rullar framåt med den makliga farten av ca 3-4cm per timme. Detta gjorde att en hel del av rangerandet upphörde och arbetarna kan fokusera mer på att skruva ihop flygplan.

Precis som med de flesta flygplanstillverkare så tillverkar man flygplansdelarna över större delen av världen och fraktar alltihop till slutmontering i Everett. Vi i Sverige tillverkar exempelvis Cargo Access Door till 787, eller snarare Saab i Linköping.. Till hjälp att frakta flygkroppsdelar har man fyra stycken 747 ”Dreamlifter” som ser ut som en uppblåst 747. Vi fick förmånen att se en av dessa både landa och lyfta på intilliggande Paine Field, tillsammans med ett flertal andra flygplan som var ute på olika tester.

Tyvärr var det strikt fotoförbud inne på själva fabriksområdet, vilket förmodligen inte hade gjort något eftersom det inte går att beskriva hur extrem enorm anläggningen är. Men några bilder utifrån finns iallafall på http://bilder.badanka.com

Idag var första gången sen vi kom hit som vädret faktiskt ”normaliserades” lite grann, och framåt kvällen blev det faktiskt rätt rejält regn, vi hoppas på bättring imorgon.

Kvällen avslutades på ett mycket trevligt ställe som heter Melrose Grill. I morgon har vi faktiskt ingenting förplanerat, men jag tvivlar på att vi kommer att sakna saker att göra.

If it ain’t Boeing, I ain’t going! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.