Titan Missile Silo

Onsdagen var utcheckningsdag från Tucson. Vi började med att åka 30 minuter åt ”fel” håll, dvs söderut och mexikanska gränsen, för att titta in på Titan Missile Museum.

Det är, som jag uppfattade det, den enda kvarvarande kalla-krigs-kärnvapenmissilen som finns kvar efter att Soviet och USA kom överens om att börja avveckla… Hela kärnvapendelen av kalla kriget byggde ju på, som USA kallar det, ”peace by deterrence” eller löftet om ”mutual assured destruction”. Dvs man bygger på sig en så stor arsenal att motståndaren vet att om man skulle få för sig att vrida på nyckeln, så skulle minst samma öde falla på ens eget land.

Silon vi var på var aktiv 1963-1987 och är en veritabel tidskapsel. Förstå att världens öde har legat i händerna på 4-mannalag och teknik från 60-talet…

Förutom den vanliga turen hade vi även slagit till med lite extra och fått en specialguidad tur ner till våningar vanliga dödliga inte har access till, ffa var det jäkligt mäktigt att stå på plattformen där ICBM:ens motorer egentligen skulle ha varit monterade, och titta upp längs den 110 fot långa raketen! Klart en once-in-a-lifetime-grej!

Efter att ha kylt ner oss lite från den 44-gradiga hettan så styrde vi siktet norrut, igenom Arizonas huvudstad Phoenix och till Flagstaff, där vi nu är på 6900 fot över havet. Flagstaff är en trevlig liten stad, med lite gammeldags amerikansk känsla. Vi klev ur bilen på hotellet, i 17-gradig svalka, och tog mer eller mindre omgående sikte på en restaurang i ”historical downtown area”. Rätt trevligt ställe med bra mat och egen öl, absolut inget att klaga på.

Idag väntar en tripp till Grand Canyon, och vi hoppas på att vädret är på vår sida. Det är ju somsagt regnperiod här just nu, och även om vi var rätt skyddade från vädret nere i ”the valley” så är vi lite mer utsatta här uppe. Så länge det inte regnar, och sikten är god så blir det med all säkerhet en kanonupplevelse. Jag har ju varit här förut, men har absolut inget emot av att besöka det igen!

Klockan är just nu 09:45 vilket borde motsvara 18:45 hemma, så ni slipper missa ett inlägg bara för att det postades mitt i natten. Jag har slängt upp några bilder från missilsilon på bilder.badanka.com så det är bara att titta in och förundras!

Adíos!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.